Olcsó is legyen, jó is legyen, nagy is legyen, gyorsan meg is legyen...

2020.11.25

A címben szereplő elvárások mindegyike egyszerre nem fog teljesülni - az képtelenség. Bár döbbenetes, mennyien hisznek még mindig a csodákban. És mennyien igyekeznek azt az illúziót kelteni másokban, hogy mindez lehetséges! Megpróbálok egy kis rendet tenni a kivitelező szemszögéből de a majdani tulajdonos szempontjait is figyelembe véve.

Aki már ismeri a Your Cottage-ot az tudja, hogy mi a méret tekintetében alkudtunk meg. Hisszük, hogy ha nem is minden élethelyzetre, de nagyon sokra megoldás egy jól tervezett kicsi alapterületű ház, melyben a modern kor követelményeinek is megfelelő ugyanakkor természetközeli életmód alakítható ki. Tapasztaljuk ugyanakkor, hogy a mai szemlélet szerint egy lakóház valahol 80 m2 körül kezdődik. 

Az alábbi árkalkulációt egy olyan készház építő cég oldaláról vettem, akik nem vállalják bruttó 100 m2 alatti házak építését. Nettó áraik így alakulnak:

  • Maximum kategóriás családi ház építés: 340-350 ezer Ft/m²
  • Prémium kategóriás családi ház építés: 360-390 ezer Ft/m²
  • Luxus kategóriás családi ház építés: 410-430 ezer Ft/m²
  • Hibrid, nulla rezsiköltséggel üzemelő családi ház építés felára + 25-35 ezer Ft/m² a ház méretétől és a műszaki megoldástól függően.
    A fenti áraink sík telket feltételeznek és alapozással együtt értendőek, valamint kulcsrakész kivitelezésre vonatkoznak.
    Alapozás nélkül cca. 35-38 ezer forinttal csökken a négyzetméter ár.

Fentiekből kiderül, hogy még 5 %-os ÁFA esetén is a legolcsóbb, az aktuális építési szabályoknak megfelelő 100 m2-es családi házért is 35.700.000,- Ft-ot kell kifizetnünk. Ehhez hozzá jön a telek ára illetve amennyiben nem tartalmazza, úgy a közművesítés ára is. Tehát mondjuk Pest megyében olcsóbb helyen is minimum 50M Ft kell, hogy rendelkezésünkre álljon egy nem luxus kivitelű családi ház építtetése esetén. Abba most nem mennék bele, hogy mennyit spórolunk, ha nem generálkivitelezővel dolgozunk, mert ennek mértéke nagyon nagyban függ a szerencsénktől, van az a helyzet, amikor a vége drágább lesz, és természetesen az a véglet is elképzelhetó, hogy az 50M helyett akár 40M allá is tudunk menni. De ki az akinek van 50 M Ft-ja vagy csak 40M forintja és mellette szakértelme valamint az építkezés idejére munkaidőnyi szabadideje szinte minden egyes napra? Nyilván egyik csoport sem túlzottan nagy, ezért aztán egyre többen fordulnak az alternatív megoldások felé. 

Rögtön egy kis ellenreklám. Tegyük fel, hogy Ön azt mondja, igen, értem, elég a 30 m2. Szoroz gyorsan és ki is jön 10.710.000,- Ft. Öröm, s boldogság... És itt jön képbe az, hogy nem véletlenül nem vállalnak a generálkivitelezők 80 - 100 m2 alatti épületet. Ott ugyanis már más m2 árak fognak kijönni. (és az 5 % ÁFA sem fog élni, ugyanis egy 30 m2-es ház a legritkább esetben fog beleférni a családi ház kategóriába ami jogosulttá tenné az 5 % ÁFA-ra, így áfásan máris 12.954.000,- Ft-ot kellene kifizetni, de a nettójából még mindig nem fogja tudni kihozni a generálos a maga részét., szóval ez a szám nem fog működni.) Ha hozzáadnám ugyanazt a telekárat amit fent, akkor máris az derül ki, hogy a 30 m2-es kis házhoz is több, mint 27.254.000,- Ft-tal kell rendelkezzek, s mivel ez nem lakóépület, rögtön KP-ban, vagy elfogadva, hogy semmilyen kedvező finanszírozást nem találok hozzá. Nos ez még mindig sok, így elgondolkodtató, hogy ha már úgyse tudok hitelt meg CSOK-ot igénybe venni, lehet az a telek más besorolású is. Így le tudok menni mondjuk 20.000.000,- Ft-ig. A legtöbbünknek még ez az összeg sem áll rendelkezésére, de 4-5 millóig esetleg bevállalható személyi kölcsön, s így még mindig messze nem adósodok el olyan mértékben, mint egy 30 milliós kedvezményes hitellel. 

De azért érdemes tovább nézni, hol lehet olcsósítani. És ekkor szembe jön egy mobilház 6 M Ft-ért. Elgondolkodik az ember... Ha már úgyse lakóház, úgyse tudok kedvező hitelt igénybe venni nem lehet, hogy ez is elég? És ebbe már bútor is alig kell... És ott vagyok, hogy már csak 14M kell. Igaz, zártkerti mobilház, de meg tudom finanszírozni.

És sajnos itt a legkönnyebb belebukni... Nem számolnak a telepíthetőséggel illetve a telepítés költségével, ami még a legideálisabb esetben is hozzávetőleg fél illió forintot fog hozzádobni a költségekhez. Nem számolnak azzal, hogy milyen kompromisszumokat kötöttek s ennek hosszú távon milyen következményei lesznek.

Hogy fogom megszokni az állandó kopogó hangokat minden lépésnél?

A papír vastagságú falak közt hogy fog működni az intimitás?

Téli sötét estéken az a 220 cm körüli belmagasság mennyire fogja nyomni a hangulatomat?

A pár év után észrevehetően kopni kezdő kifejezetten ide tervezett és gyártott bútorokat hogyan cseréljem ki?

Mit kezdjek azzal, ha elkezd rothadni az alváz? Egyáltalán, ha elkezdődik az állagromlás, hogy lehet ezt karbantartani?

Hasonló kérdések vetődnek fel konténer-házak, bizonyos modul házak esetében - bár ezek között vannak nagyon jók, amik othhonként mind műszaki tartalmukat, mind karbantarthatóságukat illetően teljesértékű választás lehetnek. 

DE azt mindig érdemes szem előtt tartani, hogy egy kulcsrakész, statikailag és energetikailag is megfelelő otthon bekerülési költsége reálisan a mai árak, árfolyamok mellett nem mehetnek le nettó 270.000,- Ft alá. És minél kisebb az alapterület, ez a minimum ár annál magasabb! Tehát az ez alatti ajánlatok esetében érdemes mindent nagyon körültekintően körbejárni, mert komoly az esély arra, hogy olyan kompromisszumos megoldásba próbálnak belevinni, amivel nem feltétlenül leszünk tisztában a szerződés megkötésekor, s mikor tényszerűen szembesülünk vele, már mind jogilag mind anyagilag tehetetlenek leszünk s kényszerpályára kerülünk. 

Van az az élethelyzet, amikor a mérleg másik serpenyője a hajléktalanság, ebben a helyzetben pedig nagyon nehéz jó tanácsot adni, és egészen biztos, hogy a kompromisszumkészség átlagon felüli! Ám aki rendelkezik 6-8-10 M Ft készpénzzel, jól gondolja meg mire adja ki ezt az összeget, vagy mit és milyen feltételekkel és fedezettel tesz mellé, nehogy a rossz döntése sodorja - akár évekkel később -  a hajléktalanság felé! Ez az összeg már nagyon magas ahhoz, hogy ha egy összegben rendelkezésre áll, csak pár évre oldjuk meg általa a lakhatást.

Fentieket összegezve annak érdekében, hogy szélesebb rétegek számára legyen realitása a saját otthon megteremtésének, továbbra is a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy szerkezeti és energetikai megfelelőség esetén lakóház minősítést kaphasson egy pici épület is!