Ökológiai tudatossággal a lakhatásban is

2020.10.29

Sokan még mindig úgy gondolnak a mobil házakra, konténer házakra, kis faházakra, mint a szegényebb rétegek lakhatási opciójára. Pedig ma már nem csak ebből az irányból keresik ezeket a megoldásokat az emberek! A szabadságvágy, a természettel való együtt élés igénye, az ökológiai tudatosság csupa olyan motiváció, ami egyre több otthonteremtő érdeklődését tereli a miniházak felé.

A Your Cottage szemlélet az ökológia tudatosságát nem onnan közelíti meg, hogy visszatér ősi megoldásokhoz, hanem épp ellenkezőleg: úgy alkalmazza a technika vívmányait, hogy azok pozitív tulajdonságaihoz mind kevesebb káros hatás adódjon. A kulcs pedig a kicsi alapterület és az ergonomikus tervezés.

Ezzel a létrehozása sokkal kevesebb szemét termelésével jár (építőanyagok csomagolóanyagai, maradék anyagok stb.), de sokkal kevesebb szállítással, sokkal kevesebb energiafelhasználással, víz- felhasználással is.

A kis alapterület okán a talajt sokkal kisebb mértékben bolygatja meg még akkor is, ha hagyományos betonalappal építjük - nem elvetendő ennek lehetősége, hiszen bizonyos körülmények között lehet ez az optimális megoldás.

A berendezéséhez is sokkal kevesebb anyagot kell felhasználni. Az ergonomikus tervezés ugyanakkor legtöbb esetben egyedi megoldásokat szül, melyek kivitelezése itthoni szakemberek munkáját igényli, nem pedig tömegcikkek vásárlását. Igaz, hogy az egyedi munka drágább, mint a tömegcikk, de mivel kis tételben lesz rájuk szükség, még mindig kevesebbet kell ráfordítani egy ilyen otthon magas minőségű kivitelezéséhez és berendezéséhez, mint egy nagy otthon átlagos/gyengébb kialakításához. Az egyedi, magas esztétikai és ergonómiai minőségű környezet mind az egyénre mind a társadalomra tett jótékony hatásairól tanulmányokat lehetne írni.

A kis alapterület biztosítéka a fenntartáshoz szükséges sokkal kevesebb energia felhasználásnak is. És itt ne csak az energiahordozók felhasználására gondoljunk (áram, gáz, víz stb)! Az ilyen otthon tisztán tartása sokkal kisebb feladat, mint egy nagy otthoné. Ha felújítani, tatarozni, javítani kell, az sokkal kevesebb ráfordítást igényel mind anyagi mind időbeli ráfordítás tekintetében.

Egy ilyen otthon valóban a lakóját szolgálja, nem lakója válik otthona szolgájává sem a ház körüli teendők sem a fenntartásához szükséges anyagiak megteremtése nem válik irreális mértékűvé. Még ha a megépítéséhez kell is hitelhez folyamodni (sajnos nem az a realitás, hogy akár csak egy kis garzon ára mindenki rendelkezésére állna, aki otthont szeretne teremteni) annak mértéke messze alatta marad egy ma átlagosnak mondható jó minőségű otthon megszerzéséhez szükséges hitel mértékének. Így az ember személyes szabadsága sokkal kisebb mértékben csorbul. A Your Cottage kertes mivolta pedig a hétköznapokra is biztosítja a szabadabb életérzést, kielégítve a természethez való ösztönös kapcsolódási igényünket.

És végül hosszú távon neveli tudatos vásárlóvá birtokosát, hiszen az erősen korlátozott tárolási kapacitás okán hamar "telítődik a rendszer". Így sokkal több anyagi forrásunk marad arra ami igazán fontos: élményeket szerezni. Utazni, kultúrára költeni, étterembe, kávéházba járni. Ez pedig szintén fontos része egy teljesebb, stresszmentesebb életnek!