Miért nem tiny-house?

2020.11.03

Nem utasítjuk el a tiny house-okat. Mi nem jobb, hanem más alternatívát látunk élhetőnek a tinyk által képviselt térhasználat elvei mentén, a tinyk világából nem a mobilitás, hanem a praktikum, a fenntarthatóság, a minőségi dizájn mentén. Magyarországon a mobilitás igénye az ország mérete, hagyományai és működése okán kevésbé gyakori szempont szélesebb körben. Természetesen van, akinek ez fontos, és ők találnak már itthon az igényeiket maximálisan kiszolgáló gyártókat, forgalmazókat.

A tiny house-ok valós mobilitását az üzemeltetés tekintetében olyan plusz megoldandó feladatok kísérik, amikre bár van megoldás, az nem mindig könnyen elérhető, illetve sok esetben olyan plussz energiákat követel lakójától, amire nem mindenki van felkészülve. Az áramellátásra ma már a laikusok is kapásból tudnak említeni 1-2 kézenfekvő megoldást. De vannak további kérdések. Például ha nincsenek a közelben közművek, honnan fog megjelenni a víz a vízcsapban, és az milyen nyomással? Tudunk rá mosógépet csatlakoztatni? Hova fognak távozni a ma már általánosan a csatornában landoló melléktermékek? Hol üríthetem le az így megtelt tartályomat? Hol helyezhetem el a legnagyobb fogyasztói tudatosság mellett is keletkező hulladékot? Hangsúlyozom, ezekre a kérdésekre vannak válaszok, de ezekről kevésbé szívesen beszélnek a forgalmazók, mert egy dolog közös bennük: biztosítása rendszeres idő- és energiabefektetéssel jár, a rendelkezésre álló kapacitások végesek, kihasználásuk jóval több tervezést és hétköznapi tudatosságot kíván. Természetesen sokan képesek ezeknek a kompromisszumoknak a kezelésére, hiszen kárpótlásul rengeteg olyan előnyt biztosít ez az életforma, ami semmivel nem összehasonlítható. Ám sajnos a magyarországi viszonyok jelenleg reálisan ahhoz közelítenek, hogy a tinyk lerakhatósága is leginkább saját területen oldható meg. Egy adott helyen a rendszeres vagy állandó megjelenése pedig sokszor ütközik a bürokrácia vagy épp az emberi kicsinyesség által gördített akadályokba. Ezek feloldására való törekvés keltette életre a Miniházakért Magyarországon Civil Társaságot, melyről többet itt tudhatsz meg: 


További negatívumuk a tinyknak (ami szintén nem a tinykban hanem elfogadásukban rejlik) akkor jelenik meg, ha gyermekkel használnánk a tinyt. Kialakításuk erre a legtöbb esetben ad lehetőséget, sőt a gyerekek szeretik, kedvelik is az ilyen megoldásokat. De sajnos a gyermekjóléti szolgálatok a gyámhatóság többnyire nem elfogadó az ilyen megoldásokkal szemben. Nem helyeslem ezt, hiszen egy jól kivitelezett tiny mindent megad amire szükség lehet egy gyermek felelősségteljes felneveléséhez, de ha egyszer szembe kerülünk egy ilyen helyzettel, akkor nehéz győztesen kijönni belőle, és ha sikerül, az bizony nem egy egyszerű jókor, jó helyen elhangzott érvelés eredménye lesz, hanem egy olyan küzdelemé amit végigvinni vagy képesek vagyunk (lelkileg, anyagilag és/vagy tudással, kitartással) vagy nem. 

További korlátja a tinyknak a magyar KRESZ szabályainak való megfelelés adta méretbeli korlátok. Ezek eltérnek például az USA ide vonatkozó szabályaitól, emiatt a Pinteresten tiny house-ként szembe jövő térélmény itthon csak megközelítőleg érhető el. Ami nem jelenti azt, hogy élvezhetetlen lenne, de akit a Pinteresten fellelt hangulatok fogtak meg, egy itthon engedélyezhető tiny láttán érezhet csalódottságot annak ellenére is, ha a gyártó a maximumot hozta ki belőle. (ez egyébként egy kinti tiny fizikai megtapasztalásakor is így lehet, hiszen mind a fotók, mind a videók torzíthatják a térélményt, de talán épp ezért lehet a csalódás még nagyobb egy hazai előírásoknak megfelelő kialakítás megtapasztalásakor)

Összességében úgy gondolom nyugodt lelkiismerettel jelenthető ki, hogy a tiny house csak szűk réteg számára kínál állandó lakhatásra megoldást, létjogosultsága inkább egy emelt szintű komfortfokozatú és esztétikájú lakókocsinak felel meg, ami viszont nem feltétlenül jár együtt magasabb árral az adott lakókocsihoz képest, ezért mindenképp piacképes és jó találmány. Mi inspirációt adó pozitív példaként tekintünk rájuk elismerve és felvállalva, hogy ennek megfelelően egy újonnan épített fix miniház ára várhatóan magasabb lesz egy tiny áránál - ez abban az esetben fordulhat meg, ha minél több munkafolyamatot tudunk magunk elvégezni.