Megjelent az első IKEA mini-ház.

2020.12.21

A minap jött szembe az IKEA új projektje, az első mini házuk. Hogy ez számunkra mit jelent? Megerősítést abban, hogy jó úton járunk. Noha ebben az előzetes igényfelmérések alapján is biztosak voltunk, az, hogy egy ekkora, a világ sok országában nyereségesen jelen lévő cég elindul ezen az úton, az jól mutatja a mini társadalmi szükségességét világszerte.

Ami az IKEA mini háza https://hamuesgyemant.hu/ikea-kornyezetkimelo-haziko/particle-2 (és a hagyományos Tiny house-ok) mellett szól, az a mobilitás, illetve ez által az egyszerű továbbértékesítés lehetősége. Így azok számára, akik nem fix helyen kívánják használni mindenképpen ezek a megoldások az előnyösek. Azok számára, akik csak ideiglenes megoldásnak szánják szintén elgondolkodtató, hiszen az ingatlanárakhoz képest kis befektetéssel jutnak egy kompakt, lakható térhez, mely később az elhasználódás mértékével arányosan csökkent áron várhatóan könnyen tovább értékesíthető. Egészen biztos, hogy hacsak nem csupán néhány hónapról van szó, így összességében jóval olcsóbb lesz a lakhatás költsége, mint bérelt ingatlan esetén lenne. Az egyetlen "szűk keresztmetszet" ezeknél a házikóknál a szélesség és a (bel)magasság. Ahhoz, hogy forgalomban részt vehessenek és egy B kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépkocsival mozgatható legyen (a mobilságának ebben az esetben van valódi értelme) ezek a megoldások minden esetben egy 3 méternél keskenyebb belső szélességet fognak jelenteni. Ez egy megköthető kompromisszum, ha ideiglenes megoldásként használjuk akkor azért, ha pedig kihasználjuk a mobilitásban rejlő szabadságot akkor azért.

Mit tud ezzel szemben pozitívumként kínálni egy fixen telepített, hagyományos(abb) építési módon készült mini ház, a Your Cottage?

A Your Cottage azokhoz szól, akik gyökeret verni szeretnének, egy hagyományosabbnak mondható életforma mellett tennék le a voksukat. A jól tervezett pici alapterület arányai a hosszú keskenytől formálhatóak egy ideálisabb arányú alaprajz felé. A belmagasság valamint a gerincmagasság növelésével olyan élhetőbb galériához juthatunk, mely emeltebb komfortérzetet képes biztosítani. A tervezés során figyelembe vehető egy későbbi alapterület növelés igénye, így biztosítható egy olyan majdani tovább építés, melynek kivitelezése során háborítatlanul élhető és élvezhető marad az eredeti kis otthon. A hagyományos építési módok lehetősége biztosítja az értékállóságot, így ha az élet úgy hozza, az eladhatóságot. Amennyiben preferált helyen építünk, úgy a környéket jellemző értéknövekedés fogja jellemezni ingatlanunkat (sőt, mivel a kereslet mindig az olcsóbb, de jó állapotú ingatlanoknak kedvez, jó esélyünk van egy arányaiban nagyobb értéknövekedésre vagy stabilabb értéktartásra.) Amennyiben nem preferált helyen építettünk, s a környék ingatlanárai eleve nem túl magasak, úgy a minőséggel tudunk versenyben maradni. Hiszen ahol olcsó az ingatlan, ott azok többnyire régebbiek, komfortjukat tekintve alacsonyabb színvonalúak, többségében felújítandóak. Összességében elmondható, hogy egy kicsi de kompakt otthon mindig piacképes marad, különösen ha azt egy élhető, gondozott kert veszi körül.

Noha az IKEA házáról még nem tudunk minden részletet, összehasonlításul szeretném megjegyezni, hogy a cikkben szereplő ár megközelítőleg azonos egy 20-25 m2 körüli Your Cottage ház árával. Így az eldöntendő kérdés csak az, melyik életforma irányába szeretnénk elmozdulni? A vagány utazó vagy a kisbirtok vonz jobban? Az ünnepek alatt ezen is lehet merengeni.

Áldott ünnepet kívánunk mindenkinek!