Fűtés/hűtés - fontos kérdés

2020.10.29

Egy Your Cottage épület Belső tere átlagosan 65 - 150 légköbméter között mozog. Ez megfelel egy régi belvárosi lakás nagyszobájának. Ez nem tűnik soknak, igaz?

A fűtés tekintetében egyértelműen az elektromos fűtés felé billen a mérleg, akár hálózati áramot, akár napelemes megoldást használunk. Felmerülhet az igény a fafűtésre is, jómagam érzelmileg híve vagyok, sőt saját mini házamban 6 évvel ezelőtt még ezt raktam. De a gyakorlat nem igazolta száz százalékosan ennek létjogosultságát. Hogy mi szól ellene:

  • könnyűszerkezetes épületnél a tűzveszélyesség fokozott

  • a kis alapterületből túl sokat veszítünk, érdemben romlik a rendelkezésre álló belső tér kihasználhatósága

  • a megfelelő minőségű kémény nagyon megdrágítja a kivitelezést, költsége a kis alapterületre vetítve százalékos arányát tekintve kiemelkedően magas

  • Fatüzelés esetén kiegészítő fűtésnek mindenképp javasolt elektromos fűtés is (pl elutazás esetére vagy nagy hidegben a begyújtások közötti időszak temperálására, a fürdő helyiségbe)

  • további plusz költség a megfelelő fatároló építése, így a megfelelő komfortérzethez a kivitelezés teljes költsége tovább nő

A tűz látványát inkább egy kerti sütögető építésével hozzuk be életünkbe, ami akár téli időszakban is jól és hangulatosan kihasználható.

És hogy milyen elektromos fűtést javaslunk?

A kis alapterület és a berendezhetőség optimalizálása érdekében az elektromos padlófűtést mindenképp jó megoldásnak találtuk. A falfűtés a Your Cottage esetében nem alternatíva, hiszen nem jellemző a nagyobb szabad falfelület - ezeket érdemes meghagyni üvegfelületnek a tágasság-érzet és a minél több természetes fény biztosítása érdekében. 

Mivel a nyári hűtés már egyre inkább alap igénynek számít, érdemes hűtő-fűtő klímában gondolkodni, így kiegészítő fűtésként nagyobb hideg esetén az is bevethető. (mivel ez a levegő keringetésével fűt, kizárólagos fűtésnek nem javasoljuk)

A fürdő helyiség állandó hőmérsékleten tartásához esetleg egy kisebb teljesítményű elektromos fűtőpanel betervezése ajánlott de ha nem beépített zuhanypanelban, hanem burkolt zuhanyzóban vagy kádas fürdőszobában gondolkodunk, akkor itt szóba jöhet a falfűtés.

A galériákra többnyire nem szükséges extra fűtés, de érdemes konnektor kiállást betervezni, hogy ha úgy igényelné, később egy fűtőpanel gond nélkül felrakható legyen.

Összességében elmondható, hogy mini ház esetében az elektromos fűtés a nyerő. Amennyiben anyagi lehetőségeink megengedik, a napelem felszerelése jó befektetés lehet. Mindenképp érdemes erre akkor is előkészíteni Your Cottage-unkat ha azonnal nincs lehetőségünk a beépítésére, mivel a jól tervezett Your Cottage ház használ minden rendelkezésre álló felületet, így utólag nehezebb helyet találni a napelem belső oldali helyigényének.