Élet a YOUR COTTAGE-ban

2020.10.13

Egy 6 éve mini házban élő egyedülálló édesanya gondolatait olvashatjátok mit is jelent neki ez az életforma.

Talán nem szerencsés a hátrányokkal kezdeni, mégis ezt teszem - mondjuk, hogy azért mert kevés van. Egyedülálló anyaként kislányommal élek miniben, de van két fiam is akik már külön élnek. Ha néha mégis itt alszanak - vagy más vendég jön hosszabb időre -, nincs vendégszoba csak a nappali részben tudnak aludni, ami több éjszakás itt tartózkodás esetén kaotikus állapotokat tud okozni. Lehet ezt is jól kezelni - vendégfüggő - de biztos, hogy több toleranciát igényel, mintha lenne egy vendégszoba.

Nagyobb vendégséget csak a nyári szezonban tudok rendezni, amikor a vendégség kerti-party jellegű lehet. Ezt egyébként csak az elején éreztem hátránynak, mert néhány vendéglőbe szervezett ilyen összejövetel után rájöttem, hogy tulajdonképpen sokkal kényelmesebb így, nem kell napokkal előre készülni, nincs a véget nem érő főzőcske és a végén a rendrakás, mosogatás.

Bár fantasztikusak a különféle tárolási praktikák, tényszerűen sokkal kevesebb holmit tudunk felhalmozni. Mára ezt nagyon nagy előnynek érzem. Ránevelt a tudatos vásárlásra, az impulzív vásárlások minimálisra szorultak vissza. Így jobban átgondolt a ruhatárunk, rég nincsenek felesleges elektronikai kütyüink, nem rohad ránk túlvásárolt élelmiszer.

Egyértelmű előny, hogy nagyságrendekkel kevesebbet kell takarítani, rengeteg időm szabadul fel így. Ha egész héten dolgozom is nem halmozódik fel teendő hétvégére, egy komplett nagytakarítás - abból a fajtából amit évente csak 2-3 alkalommal csinál az ember - is megvan egy nap alatt ha mellette főzök akkor is.

A rezsi minimális - pedig 6 éve mikor építettem nem volt forrásom napelemre -, könnyebb beosztani a fizetést.

A gondosan megtervezett dizájn miatt aki először jár nálunk mindig nagyot néz, dicsérik a hangulatot, az otthonosságot és mikor kiderül hány négyzetméter is az otthonunk eddig még senki nem akarta elhinni.

Lányomat sokkal könnyebb volt rendre szoktatni, hiszen nagyon hamar káosz tud lenni ha mindent szanaszét dobál. Mára az ismerős anyukák mind azt mondják "bár az én lányom/fiam szobájában is ilyen rend lenne!

Nekünk ha úgy tetszik kényszermegoldás volt egy tudatos döntés következtében. (Én is devizahiteles voltam amit egyre nagyobb nehézségbe ütközött fizetni, ezért eladtam a házat s csak abból gazdálkodtam ami a hitel visszafizetése után maradt. Ha nem ezt választom, akkor egy nem frekventált helyen lévő felújítandó garzont tudtam volna venni - ez gyerekkel, kutyával nem volt opció) De ha valamiért költözni kellene, már csak ilyet választanék. Akkor is ha megtehetném, hogy nagyobbat vegyek vagy építsek. És nem csak azért mert kényelmes és szeretem, de egyre fontosabb számomra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomom. Ez a motiváció csak erősödött mióta láttam az új Attenborough filmet..