Ciki a kicsi?

2021.01.11

Sokan nem tudják elképzelni, hogy teljes élet élhető akár 25 m2-en is - pláne, ha még galéria is emeli a komfortszintet. Mi lehet ennek a hátterében?

A századforduló környékén, de még az 50-es években is jellemzően kétféle lakás dominált a városokban. A nagypolgári nagyméretű lakások, illetve a picike cselédlakások. Míg az előbbi a jólétet szimbolizálta úgy az utóbbi a szegénység, a kiszolgáltatottság, a reménytelenség szimbólumává vált. Utóbbi gyakran komfort nélküli vagy félkomfortos volt. Később a nagypolgári lakásokat több kisebb lakásra osztották, viszonylag sokáig volt jellemző a folyosón lévő közös WC-helyiség, a fürdőszoba hiánya. Ez a helyzet napjainkig rengeteget javult, ám tény, hogy nagyon sok ily módon kialakult kis lakás lakhatóság és praktikum szempontjából nem kielégítő, hiszen a fürdőszoba utólagos kialakítása sokszor az optimális térhasználat rovására ment. Ráadásul a monumentális és sötét bútorok tovább szűkítették a teret, a csőszerű otthonokban pedig sokszor egyetlen ablak biztosított némi fényt.

Vidéken is hasonló volt a helyzet. Voltak az uradalmi épületek, majd később a nagygazdák nem ritkán túlzóan nagy méretű lakóházai, kastélyai, melyben ha volt is a kiszolgáló személyzetnek lakhatás biztosítva, azok jellemzően aprók voltak. Ezeken kívül voltak még a parasztság kicsi portái, sokszor épületen belül közös udvarban több kisebb lakóegységgel. Ezekre szintén jellemző volt a komfort nélküliség, illetve később a komfortosítás során az ergonómiai szempontokat figyelmen kívül hagyó átalakításból adódó sokszor nehezen berendezhető, egymáshoz véletlenszerűen kapcsolódó terek. És itt még sok esetben a kis belmagasság is jellemző volt, hiszen mind a felépítése mind a fűtése olcsóbb volt így. A kevés természetes fény itt is jellemző volt, mivel a minél kisebb ablakfelülettel egyfelől a ház hőmérsékletét szabályozták (nyáron nem melegítette fel a nap, télen nem szökött a hideg nagy felületeken) másfelől a nagyobb családok miatt jóval több bútort kellett elhelyezni, ami a nagyobb szabad falfelületekkel volt jól megoldható. Így vidéken is a kicsi otthon egyet jelentett az alacsony társadalmi státusszal - ami a mai napig is érzékelhetően jelen van a gondolkodásban, még ha a társadalmi különbségek sok tekintetben elmosódtak, átrendeződtek is.

Így idővel a minél nagyobb, minél tágasabb otthonokra törekedtek - és törekszenek még ma is - az emberek. Ezt segíti a jelenlegi építési szabályozás is, mely ugyan egyre inkább átveszi a nyugat elvárásait (például az energetikai hatékonyság terén) ugyanakkor bizonyos kitételek okán kizárja az új építésű miniházak otthonként való megépülését.

Pedig a mai technológiák és tervezői bravúrok segítségével csodálatos, luxus színvonalú világos és minden reális igényt kielégítő otthonok alakíthatóak ki egész kicsi alapterületen. Emellett szemponttá kell váljon az is, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk - ez jövőnk záloga.

Fentiek fényében a Your Cottage-dzsal mint törekvéssel nem az olyan apró házak/otthonok kialakítását tartom célomnak, ami "minél olcsóbb", hanem a kis alapterületen maximalizált kényelmet. Emellett a költséghatékonyság is nagyon fontos szempont, de küldetésemnek érzem, hogy a mini otthonok társadalmilag elismert, értékálló ingatlanként magas színvonalú lakhatást jelentsenek, ne továbbra is a szegénység, kiszolgáltatottság jelképei legyenek.