A reális árról

2020.10.10

Mini ház esetében nem lehet négyzetméter árat megadni, bár otthon vásárlásakor többnyire ez az első kérdés. Olvasd el, hogy miért nem!

Egy példával szemléltetném. Vegyünk egy nem gagyi, de már dizájnosnak mondható mosogató csaptelepet. Az ára legyen 35.000,- Ft. Ebből 1 db kell egy 100 m2-es otthonba is és egy YOUR COTTAGE otthonba is. Tehát a négyzetméterre vetített ára a 100 m2-es házban 350,- Ft, míg egy 20 m2-es miniben már 1.750,- Ft. (figyelem! A Pinteresten https://hu.pinterest.com többségében megtalálható Tiny House-ok csaptelepei ennél jóval magasabb árkategória!)

Egy lakásnak ma már optimális esetben tartozéka a konyhabútor. A YOUR COTTAGE esetében ez mindenképp így van. Nyilvánvalóan egy 100 m2 körüli otthon konyhája nagyobb ezért több bútor kerül bele, így ezt a csaptelep szintjén nem lehet összehasonlítani. Azt azonban tudni kell, hogy aki a már említett Pinteresten fellelhető látványok valamelyikének megvalósításának irányába indul, ahhoz a legtöbb esetben egyedi bútort kell igényelni, tehát nem szabad a legolcsóbb kompakt konyha árával kalkulálni (lehetőség természetesen van rá, de az jelenthet bizonyos tervezési korlátokat)

Ám egy miniház nem áll meg a konyhabútornál, rengeteg tároló funkció készülhet el az építés során, ezzel alapozva meg az optimális térkihasználást. Ezért egy ilyen otthon berendezésekor már jóval kisebb további költséggel kell számolni, míg egy hagyományos ház kényelmes berendezéséhez még további sok millió forintra van szükség ami nyilvánvalóan a lakás/ház árának nem része ám az otthonteremtés költsége nem áll meg ezek kifizetésénél.

A YOUR COTTAGE talán legfontosabb építészeti elemei az ablakok, hiszen a kicsi térben a komfortérzetet a fényekkel, a természet (látványának) beengedésével lehet emelni. Érdemes több fix ablakot alkalmazni - ez jótékony hatással van az árra - ugyanakkor a nyílóak sok esetben speciális nyitási megoldásokkal adják a maximális komfortérzetet (toló, speciálisan bukó, stb...) Ezek viszont emelik az árat. Ugyanakkor a kis térbe befelé nyíló nagy ablakszárnyak nem praktikusak, még ha olcsóbbak is a használatukkor sok bosszúság forrásai lehetnek. Ezért ezen a területen nem érdemes kompromisszumot kötni.

Összegezve: ne gondolkodjon új építésű miniházban, akiben az motoszkál, hogy jobban jár egy nagy házzal 400E Ft-os négyzetméter árral - még ha sokkal több hitelt kell is felvenni hozzá - mint megalkudni egy picike otthonnal ráadásul magasabb négyzetméter áron.

A mini ház annak való, akinek fontos a lakhatási költségek alacsonyan tartása, És/vagy nem szeretne (túlzott mértékben) eladósodni, esetleg sokat utazik vagy "csak" fontos számára, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után miközben élvezi a technika adta kényelmet is.