Az a fránya lépcső

2020.11.05

Egy rossz lépcső átok egy életre, egy jó lépcsőnek pedig sok hely kell. Mi a megoldás ott, ahol kevés a hely? A Your Cottage tervezés során ez egy központi kérdés.

Megkönnyíti a feladatot, hogy mivel a galéria alatti belmagasság 210-230 cm, így az áthidalandó magasság nem akkora, mintha egy teljes értékű emeletre kellene felmennünk. De még így is nehéz betervezni egy kényelmes lépcsőt. Idősebb, vagy mozgásszeri betegséggel élő leendő Your Cottage tulajdonosok számára ezért első sorban galéria nélküli épületet javasolnánk maximalizálva az alapterületet. Vagy a galériára nem állandó funkciójú helyiséget érdemes feltenniük, például ideális "vendégszoba" kialakítására. Aki viszont állandó használatú funkciót ad a galériának, mindenképp kompromisszumot kell kössön a szabványos lépcsőhöz képest.

Rengeteg megoldás adódik. Lehet egy lépcsőzetesen beépített tárolóelem a lépcső - az ihletet adó tiny houseokban ez talán a legnépszerűbb megoldás. Helytakarékossága abban rejlik, hogy kettő az egyben elv mentén egyúttal tárolóhelyet ad. Ezen kívül stabil, ami szintén fontos szempont.

Használhatjuk az úgynevezett váltólépcsőt. Itt a lépésmagasságunk közelít az ideálishoz, de meg kell szokni, hogy csak egyik lábbal indulhatunk, nem pedig "ahogy kijön a lépés". Illetve ebben az esetben a lépcső alatti hely csak korlátozottan kihasználható.

Kombinálhatjuk is a két megoldást, ez izgalmas lehet, bár a nagyon elaprózott tárolóhelyek nem feltétlenül praktikusak térhasználat szempontjából.

Van falra hajtható lépcső is, ez jópofa, de ha azért hajtjuk falra mert addig használjuk azt a teret ami amúgy a lépcsőnek ad helyet, nem tudunk bármikor felmenni és mindig el kell pakoljunk ha le akarjuk nyitni a lépcsőt. Ezen kívül drága is, és az ilyen lépcsőn a stabilitásérzet is hagy kívánni valókat maga után. Murphy számára is egyel több támadási felületet hagyunk, hiszen mint tudjuk, ami elromolhat az el is romlik...

Aztán ha nem ragaszkodunk a lépcsőhöz, használhatunk létrát is (fixet vagy például sínen csúsztathatót) de a bevállalósabbak akár a kötélhágcsó mellett is letehetik a voksot, bár ilyet csak nyaralónál javasolnék.

A fentiek csak ötletindító példák, a Your Cottage akkor az igazi, ha egyedileg, a saját igényünknek legmegfelelőbb megoldást álmodjuk meg.