A Your Cottage mint a tökéletes karantén-megoldás

2020.12.04

Nagyon úgy fest, hogy a jövőben számolnunk kell azzal, hogy időről időre elvonulási lehetőséget kell biztosítsunk karantén-helyzetekre. A Your Cottage lehet ezen időszakok eltöltésére leginkább alkalmas épület, hiszen kompakt, esztétikus és kényelmes.

Mivel az elsődleges funkció a karantén idejére való elvonulás, az anyaghasználatban a könnyű takaríthatóság, fertőtleníthetőség lehet az elsődleges szempont. Ez nem a rusztikus felületek terepe, sokkal inkább egy minimalista, ugyanakkor kényelmes, minden, a lakhatást szolgáló funkcióval ellátott miniotthon. Élelmiszer tárolási kapacitás emeltebb szintű lehet, hiszen cél, hogy akár 2 hétig ne kelljen érintkezni akár csak egy futárral sem. Nem baj, ha a konyha felszereltebb, hiszen óhatatlanul több időt szán ilyenkor az ember a gasztronómiai kísérletezgetésre, ugyanakkor vendégtérrel, teljes 4 évszaknyi ruhatár tárolással gyakorlatilag nem kell számolni. Egy kényelmes dolgozósarok viszont kiemelten fontos.

Kialakításakor a térrel való játék szabadabb lehet, jobban belefér egy inkább látványos, mintsem ergonómiai szempontokra optimalizált galéria-feljáró, jobban koncentrálhatunk az adott funkció mentén kialakítandó speciális igényekre, játékosabb megoldásokra, olyan ötletekre, melyekkel az állandó együttélés nem kívánt, de rövidebb ideig szívesen használjuk - legyen az egy kötélhágcsó vagy egy pihenést szolgáló függesztett háló.

Egy ilyen épület a már meglévő ház közelébe is felhúzható, s mivel itt valószínűleg egy már kialakított és belakott kertbe kell elhelyezni, előnyt élveznek a minél kevesebb helyszíni munkával (és rombolással) járó technológiák.

Itt el lehet képzelni egy hagyományos tiny house felépítményt is.

Amikor pedig nincs pandémiás készültség, hasznosíthatjuk vendégháznak, tinédzser gyermekünk első önállósodási helyszínének, de akár kiadásával többletjövedelmet is szerezhetünk. 

Érdemes tehát elgondolkodni, hogy ha van lehetőségünk, akkor kialakítsuk családunk számára ezt a lehetőséget akár meglévő házunkkal közös területen vagy kicsit távolabb, pihenésre is alkalmas helyen.